Pelletkachel Afvoer

Pelletkachel Afvoer Keuze

Welke afvoer methode heb ik nodig ?

Nadat de interesse is gewekt om eventueel een pelletkachel aan te schaffen, komt meestal de vraag "maar hoe zit dat dan met de rookgasafvoer voor een pelletkachel". In de volgende rubrieken wordt wat dieper ingegaan op de mogelijkheden en de voor- en nadelen per optie.

 

Opties om een pelletkachel afvoer aan te sluiten.

Er zijn 4 manieren om een pelletkachel rookkanaal naar buiten te voeren. Zoals gewoonlijk zijn er aan iedere keuze voor- en nadelen. Hieronder staat een opsomming van de voor- en nadelen per installatie type.

Type 1 - Achter de kachel door de gevel (afvoer uit het zicht).

Type 2 - Twee a drie meter omhoog en dan met een gat in de gevel naar buiten.

Type 3 - Afvoer door plat- of schuin dak (eventueel meerdere verdiepingen).

Type 4 - Bestaand schoorsteenkanaal van houtkachel of open haard.

 

Aandachtspunt:

In de volgende hoofdstukken worden de in de praktijk toegepaste pelletkachel afvoer methoden beschreven. Niet iedere pelletkachel afvoer methode is optimaal of geschikt voor elke situatie. Gebaseerd op de voor- en nadelen, moet er in elke situatie een overweging gemaakt worden, welke optie de meest geschikte is. Het volgende is dan ook geen advies maar een beschrijving van de in de praktijk toegepaste mogelijkheden en de bijbehorende overwegingen.

 

Afvoer pelletkachel onder door gevel (Type 1)

Deze manier van aansluiten is de eenvoudigste en goedkoopste.  Er wordt direct achter de kachel en gat door de gevel geboord. Hierdoor gat de buis achter de kachel rechtstandig naar buiten. Dit is technisch gezien niet de meest gunstigste voor de werking van de kachel. De reden dat dit minder optimaal is komt voort uit het feit dat er geen natuurlijke trek in de afvoer aanwezg is. En nadeel van het ontbreken van natuurlijke trek kan zijn:

Nadelen Type 1 afvoer

* Kans op rook in de woning bij stroomstoring.

* Bij slecht onderhoud en mindere kwaliteit pellets kans op brand in de pellet tank.

Voordelen Type 1 afvoer

Lage kosten.

* Eenvoudig aan te sluiten.

* Geen afvoer zichtbaar boven de kachel.

Onlinepelletkachels afvoer methode

Afvoer pelletkachel door op hoogte door gevel (Type 2)

Bij deze methode gaat de buis vanaf de kachel 150-200 cm omhoog om daarna met een 90 graden bocht door de muur naar buiten geleid te worden. Omdat de buis eerst 2 meter omhoog gaat zal er natuurlijke trek aanwezig zijn in de afvoer. Voordeel van natuurlijke trek is dat er bij stroom uitval restant rook, aanwezig in de brander, afgevoerd zal worden. Deze manier van aansluiten wordt in de meeste gevallen toegepast omdat dit prijstechnisch en functioneel volstaat.

 

Nadelen Type 2 afvoer

* Buis is zichtbaar achter de kachel.

* Duurder dan Type 1.

Voordelen Type 2 afvoer

Lage kosten.

* Eenvoudig aan te sluiten.

* Natuurlijke trek aanwezig in afvoer.

Onlinepelletkachel afvoer type 2

 

Afvoer pelletkachel door plat - of schuindak (Type 3)

Buis wordt aangelegd welke door het plafond (eventueel meerdere verdiepingen) naar het dak geleid wordt. Dit kan zijn een schuindak met pannen of een plat dak met bitumen.  Afvoer door plafond en dakbeschot worden altijd uitgevoerd in dubbelwandige buis welke is geisoleerd met steenwol. Dit wordt gedaan om de veiligheid te waarborgen, ook als er een schoorsteenbrand zou ontstaan. Deze methode wordt minder toegepast i.v.m. met een hogere kostprijs. Tevens kan er bij lange lengtes condens ontstaan in de afvoer buis. Condens in de afvoer van een pelletkachel geeft op de langere termijn veel meer vervuiling en weer kans op schoorsteenbrand.

 

Nadelen Type 3 afvoer

* Duurder dan optie 1 of 2.

* Meer kans op condens vorming.

Voordelen Type 3 afvoer

Natuurlijke trek aanwezig.

* Minder kans op merkbare rook geuren door betere verdunning van de rookgassen.

 

Onlinepelletkachels afvoer optie 3

 

Afvoer pelletkachel bestaand kanaal (Type 4)

Wilt u uw houtkachel of open haard vervangen door een pelletkachel ? Dat kan en in veel gevallen kan de pelletkachel gewoon aangesloten worden op uw bestaande kanaal. Meestal is de diameter van het rookkanaal voor een houtkachel of open haard groter. Dit is geen probleem, de diameter kan met een verloop teruggebracht worden naar 80 of 100 mm. Dit maakt het dan weer mogelijk om de afvoer aan te sluiten op uw nieuwe pelletkachel. Wel is het van belang om eerst uw kanaal te laten vegen alvorens de pelletkachel te plaatsen.

Bij slechte schoorstenen of bij het niet aanwezig zijn van een bestaande rvs buis, adviseert Pelletkachel Lemmer vaak een rvs dubbelwandige buis te plaatsen in het kanaal. 

De lengte van de dubbelwandige rvs buis bepaald de diameter, ofwel 80mm, 100mm of groter.

Dubbelwandig wordt gebruikt omdat deze gladder van binnen is dan enkelwandig.

Dus minder aanslag in de buis en makkelijker te vegen.

 

Aanbieding

© 2016 - 2019 Pelletkachel Lemmer | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel