Pellet Kwaliteit

Houtpellet kwaliteit

De kwaliteit van de houtpellets is uiterst belangrijk voor het betrouwbaar branden van uw pelletkachel. In hoofdlijnen zijn er een aantal factoren welke de prestaties van de houtpellet bepalen.

*Gebruikte hout soort of mix van hout soorten

*Lengte en diameter van de pellet

*Hoeveelheid stof en/of gruis in de zak

 

Houtsoort verwerkt in de pellets

Het zaagsel welke gebruikt wordt om pellets te persen is afkomstig van een bepaalde boomsoort. Iedere houtsoort heeft zijn eigen brand-karakteristiek en produceert weer elk zijn type rookgassen. Bepaalde houtsoorten produceren (vooral hardhout) rook gassen waar veel chloor gas bij vrijkomt. Chloor gassen tasten staal aan en dit betekent dus hogere slijtage van uw kachel bij gebruik van hardhout pellets (donkere pellets). Het kan dus zijn dat de aanschaf van bepaalde pellets lager ligt maar u zult op de langere termijn kosten gaan maken met het vervangen van branderbakjes en vlamplaten. U bent in dat geval dus niet goedkoper uit !

Ook is as wat vrijkomt na verbranding van donkere pellets in de regel zwaarder dan van licht gekleurde pellets. Het resultaat is dat er meer as in de branderbak achter blijft. Dit leidt tot een slechter brand proces omdat het vuur steeds minder zuurstof krijgt. Het effect zal zijn dat uw kachel zwart brand en dus vaker door u gereinigd moet worden.

 

Conclusie gebruikte hout soort

De conclusie is dan ook dat het beter voor uw pelletkachel is om licht gekleurde pellets te gebruiken. Er is niet 1 pelletkachel fabrikant welke donkere pellets aanbeveelt om te gebruiken in haar pelletkachel. Sterker nog uw garantie vervalt bij gebruik van donkere houtpellets.

 

Lengte en diameter van de houtpellet

Lengte van de pellets

De lengte van de houtpellet heeft invloed op de aanvoer hoeveelheid naar de vuurhaard. Bij een bepaalde draaiduur van de vijzel zal de aanvoer van hout, bij lange pellets, lager ligen dan bij korte pellets. Dus als uw lengte van pellets wijzigt en de parameters gelijk blijven zal dit een significante invloed hebben op het vermogen van uw kachel. U brengt immers meer of minder hout naar uw vuur.

Diameter van de pellets

Alle pelletkachels voor huiselijk gebruik zijn ontworpen voor het gebruik van Ø 6 mm. Gebruik van een grotere diameter zal uw pelletkachel beschadigen.

 

Stof Gruis & Zaagsel

Indien er veel stof, gruis en/of zaagsel in de zak met pellets aanwezig is dan zijn de pellets niet juist geperst. Stof en gruis geven veel vonken tijdens het branden en vervuilt uw kachel en afvoer systeem. Door meer vervuiling zal uw pelletkachel eerder onderhoud nodig hebben en dus hogere gebruikskosten.

 

Conclusie houtpellets 

Uit voorgaande verhaal blijkt dat de kwaliteit van de houtpellet invloed heeft op de bedrijfskosten van uw pelletkachel. Dit kan opgesplitst worden in aanschafkosten van de pellet en kosten welke voortvloeien uit het gebruik ervan. Het advies is om niet te bezuinigen op de houtpellet maar te kiezen voor de pellet welke wordt aanbevolen door de pelletkachel fabrikant. De fabrikant heeft goede reden om een bepaalde pellet aan te bevelen en dit zal zich vertalen in lagere gebruikskosten op de langere termijn. 

Aanbieding

MCZ Deco 8 KW € 4.168,00 € 3.668,00
© 2016 - 2019 Pelletkachel Lemmer | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel